En skilsmisse er ofte en emosjonell påkjenning for alle involverte parter, men den økonomiske...
Dyrtiden rammer hardt og bredt
Forskning viser at flere barnefamilier og høyinntektsgrupper nå klassifiserer sin økonomiske situasjon som "sliterne" og "ille ute", i følge SIFO`s trygghetsbarometer.
Nye grupper
Forskning fra Forbrukerforskningsinstituttet Sifo viser at dyrtiden har rammet norske husholdninger hardt de siste par årene. SIFO-forsker Christian Poppe påpeker at "de som hadde det ille fra før har blitt uforholdsmessig hardt rammet av dyrtiden. Nå ser vi også noen nye grupper som dukker opp."
Særlig bekymringsfullt er det at barnefamilier, som tidligere var underrepresentert blant de økonomisk utsatte gruppene, nå er overrepresentert. I gruppen kategorisert som "ille ute" økte andelen barnefamilier fra 1,5 til hele seks prosent på bare to år. Blant "sliterne" har andelen barnefamilier økt fra 5,5 til 14 prosent.
En annen overraskende gruppe som har opplevd en markant forverring er husholdninger med årsinntekt mellom 800 000 og en million kroner. Blant "sliterne" har denne gruppen økt fra to til 13,5 prosent, og i gruppen "ille ute" fra 0,5 til 4,5 prosent.
Risiko for mislighold av boligutgifter
En risikoanalyse utført av forskerne viser at åtte prosent av de som har boliglån og 26 prosent av leietakerne er i risikosonen for å misligholde boligutgiftene sine i tiden framover. Dette er alarmerende tall som understreker alvoret i situasjonen.
Jan Hjelle, administrerende direktør i Husbanken, uttrykker bekymring: "Mange står i fare for å misligholde boutgiftene sine i tiden som kommer, det er bekymringsverdig."
Rentedebatten fortsetter
Situasjonen har utløst en heftig debatt i media. Nylig kritiserte Nordeas investeringsdirektør Robert Næss det han kalte "rentemas" i norske medier, og hevdet at nordmenn må innstille seg på høye renter i årene som kommer. Dette utspillet fikk stortingspolitiker Geir Jørgensen fra Rødt til å reagere kraftig, med påstanden om at stadig flere nordmenn sliter med å få hverdagen til å gå rundt.
Refinansiering som mulig løsning
Selv om situasjonen er alvorlig, finnes det muligheter. Spesialbanker som tilbyr refinansiering av boliglån, kombinert med personlig veiledning, kan være nettopp den løsningen mange trenger for å få kontroll over økonomien igjen.
Refinansiering innebærer at du erstatter ditt eksisterende lån med et nytt, ofte med bedre vilkår. Dette kan bety lavere rente, lengre nedbetalingstid, eller begge deler. Resultatet kan være betydelig lavere månedlige utgifter, noe som kan gi pustepause i en stram økonomi.
For mange kan tanken på å navigere gjennom en slik prosess virke skremmende. Det er her Varde Finans' tilbud om personlig veiledning kommer inn. En dedikert rådgiver kan hjelpe deg med å forstå dine muligheter, forklare konsekvensene av ulike valg og ta oss av papirarbeidet.
Håp og handling i en utfordrende tid
I tider som disse er det viktigere enn noen gang å være proaktiv med økonomien din. Ikke vent til problemene hoper seg opp - søk hjelp og råd tidlig for å unngå at situasjonen forverrer seg.